Jdu k soudu: jak se píše žaloba a kolik bude stát?

Soud
Žaloba

Máte na sousedním pozemku skládku a se sousedem není rozumná řeč, nebo Vám zákazník neuhradil fakturu? V případech, kdy nestačí domluva, je jedinou možností obrany podání žaloby. V tomto článku vám přiblížíme, co taková žaloba musí obsahovat a kolik za ní zaplatíte.

Než žalobu podáte

Před samotným podáním žaloby doporučujeme pokusit se s protistranou komunikovat. Pokud nezabere ani opakovaná upomínka, doporučujeme již v tomto kroku zapojit advokáta. Ten může protistranu vyzvat v tzv. předžalobní výzvě (o té píšeme zde). V řadě případů taková výzva zabere a podání žaloby není zapotřebí.

Když už není zbytí

Pokud jste se rozhodli žalobu podat, je nutné tak učinit u příslušného soudu, což je zpravidla soud žalovaného určený podle trvalého bydliště, případně podle sídla společnosti, kterou žalujete. Soud včetně jeho adresy přitom v samotné žalobě musíte označit, stejně tak musíte označit i žalobce a žalovaného.

V žalobě musíte také přesně specifikovat, o jaký nárok se jedná (např. tedy že jde o dluh z neuhrazené faktury), uvést výši dluhu nebo popsat nezákonné jednání protistrany. K tomu je nutné také doložit důkazy nejlépe tak, aby Váš nárok z žaloby jednoznačně vyplýval. Zároveň musíte v žalobě uvést tzv. petit, tedy návrh toho, jak by měl soud rozhodnout.  Žalobu můžete podat sami nebo prostřednictvím právního zástupce. Přípravu žaloby doporučujeme svěřit zkušenému advokátu, který bude vědět, jak žalobu koncipovat, abyste se dočkali úspěchu.

S podáním žaloby je taktéž spojena povinnost uhradit soudní poplatek. Ten se u žalob na úhradu dlužné částky odvíjí od toho, jak vysokou částku žalujete. Zpravidla se jedná o 5 % z této částky. Co se týče žalob, které nezní na zaplacení částky, lze výši soudního poplatku dohledat v zákoně o soudních poplatcích, například v případě sousedských sporů bude soudní poplatek činit zpravidla 2000 Kč.

Elektronický platební rozkaz

Pokud chcete protistranu žalovat k zaplacení dlužné částky, je v některých případech místo klasické žaloby výhodnější podat návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, který je spojen se zjednodušeným řízením. Podání tohoto návrhu lze zpravidla využít tehdy, pokud je dluh jednoduše prokazatelný. Typickým příkladem je právě neuhrazená faktura. Mezi hlavní výhody elektronického platebního rozkazu patří:

-Rychlost řízení: Soud může vydat elektronický platební rozkaz již v horizontu několika týdnů, vydání rozhodnutí o běžné žalobě bude trvat většinou měsíce;

-Nižší soudní poplatek: Poplatek činí 4 % z vymáhané částky, zatímco u klasické žaloby je to 5 %;

-Jednodušší podání: Návrh na elektronický platební rozkaz se podává elektronicky prostřednictvím formuláře přes datovou schránku, což celý proces urychluje.

Po podání návrhu soud vydá elektronický platební rozkaz, kterým žalovanému uloží povinnost uhradit dluh do 15 dnů. Pokud žalovaný proti platebnímu rozkazu nepodá odpor, stane se rozkaz pravomocným a vy máte možnost vymáhat peníze exekucí. Pokud však žalovaný odpor podá, pokračuje řízení jako v případě běžné žaloby. Tomu, jak probíhá soudní řízení, ve kterém soud o žalobě rozhoduje, jsme se věnovali zde.

Proč podávat žalobu?

Pokud soud rozhodne ve váš prospěch a dlužník ani tak nezaplatí či se nezačne chovat podle rozsudku, můžete přistoupit k exekuci, tedy věc můžete předat exekutorovi k vymáhání. Exekutor má k vymožení povinnosti z rozsudku řadu nástrojů (o exekuci jsme psali zde).

Další články ze série Jdu k soudu:

Jdu k soudu: předvolání k soudnímu jednání

Jdu k soudu: jak to vypadá u soudu a jak se chovat během soudního jednání

Jdu k soudu: proč se soudní jednání koná a jak probíhá

Jdu k soudu: obdržel jsem rozsudek soudu, co teď?

Jdu k soudu: kolik stojí soudní řízení?