Jdu k soudu: jak to vypadá u soudu a jak se chovat během soudního jednání

Soud
Soudní jednání
soudce

Blíží se datum soudního jednání, na které jste obdrželi předvolání (o předvolání jsme psali zde)? Tímto krátkým článkem Vám přiblížíme, co od příchodu na soud můžete očekávat a také co Vás čeká při samotném soudním jednání.

Co očekávat při vstupu do budovy soudu?

Při vstupu do budovy soudu je zapotřebí absolvovat povinnou bezpečností prohlídku spočívající v průchodu bezpečnostním rámem. Pokud máte s sebou batoh či jakoukoliv jinou tašku, příslušník justiční stráže ji zkontroluje pomocí bezpečnostního rentgenu. Do budovy soudu nesmíte vstoupit s jakoukoliv zbraní či věcí při jejímž použití může dojít k ohrožení života či zdraví, proto nože, nůžky, či další ostré předměty nechejte doma. K soudu si s sebou naopak vezměte zejména průkaz totožnosti – občanský průkaz, cestovní pas či řidičský průkaz. Příslušník justiční stráže, který kontrolu provádí, vám také většinou dokáže poradit s tím, kde se nachází soudní síň, v níž se jednání koná. Před soudní síní naleznete vyvýšený seznam jednání, která v soudní síni v konkrétní den probíhají.

Kdy vstoupit do soudní síně?

Před zahájením soudního jednání je potřeba počkat před soudní síní do té doby, než budete vyzváni ke vstupu. Svědci pak u jednání nejsou od začátku a čekají až do chvíle, kdy je soudce zavolá.

Soudního jednání se přitom mohou účastnit i další osoby než ti, kdo obdrželi předvolání. Veřejnost soudních jednání je totiž jedním ze základních principů soudnictví, který napomáhá kontrole soudů a soudců, a tak se můžete zúčastnit téměř jakéhokoliv soudního jednání, která Vás zajímají. Omezit veřejnost soudního jednání lze pouze v zákonem vymezených případech, například z důvodu ochrany obchodních či utajovaných informací, nebo z důvodu ochrany práv nezletilých.

Jak to chodí v soudní síni?

Po vyzvání ke vstupu do soudní síně je nejprve nutné dodržet stanovený zasedací pořádek. Z pohledu soudce sedí žalobce na pravé straně, žalovaný na levé, pro veřejnost je vymezené sezení zpravidla na lavicích naproti soudci. Svědek vypovídá u svědeckého pultu naproti soudci.

Při jednání je nutné řídit se pokyny soudce a jakkoliv nenarušovat jednání. Soudce buď rozhoduje sám (jako tzv. samosoudce) nebo v senátu společně s dalšími dvěma soudci. V případě, že rozhoduje senát, jednání řídí předseda senátu. V průběhu jednání je zakázáno kouřit či jíst, lahev s vodou si ale samozřejmě vzít můžete. V případě opakovaného narušování jednání můžete být po předchozím varování ze soudní síně vyvedeni justiční stráží.

S vědomím samosoudce či předsedy senátu si můžete soudní jednání nahrávat. Natáčet a provádět zvukové nebo obrazové přenosy pak při jednání můžete pouze se souhlasem samosoudce či předsedy senátu.

Vyjadřovat se či klást otázky je možné pouze se souhlasem či na pokyn samosoudce nebo předsedy senátu. Při soudním jednání také neskákejte soudci do řeči ani se jinak svévolně nevyjadřujte. K soudci mluvte vestoje (pokud Vám to zdravotní stav neumožňuje, soudce to po Vás samozřejmě chtít nebude), v ostatních případech můžete zůstat sedět. Soudce oslovujte dle funkce, buď tedy „pane předsedo“, nebo „paní předsedkyně“, pokud jednání vede samosoudce či pokud mluvíte k předsedovi senátu. Pokud mluvíte k senátu tří soudců, oslovujte jej „vážený senáte“.

Během jednání se mohou žalobce či žalovaný zpravidla kdykoliv (při současném nenarušování jednání) poradit se svým právním zástupcem. Při potřebě delší porady je možné se souhlasem soudce jednání přerušit.

Pokud je na jednání vyhlašován rozsudek, vyzve soudce přítomné, aby povstali a jeho výroky vyslechli vestoje.

Další články ze série Jdu k soudu:

Jdu k soudu: předvolání k soudnímu jednání

Jdu k soudu: proč se soudní jednání koná a jak probíhá

Jdu k soudu: obdržel jsem rozsudek soudu, co teď?

Jdu k soudu: kolik stojí soudní řízení?

Jdu k soudu: jak se píše žaloba a kolik bude stát?