Jdu k soudu: kolik stojí soudní řízení?

Soud
Soudní jednání

Řízení před soudem rozhodně není zadarmo. S vyšperkováním argumentace vám bude často pomáhat advokát, kterému za práci náleží odměna, vedení sporu vás bude stát například ještě soudní poplatek, cestovné, ale i čas strávený účastí na soudním jednání či při obstarávání důkazů. Vrátí se vám vynaložené náklady, když spor vyhrajete? A kolik budete muset platit, když naopak prohrajete? Tomu se budeme v tomto článku stručně věnovat.

Náklady soudního řízení

Rozsudek soudu obsahuje i výrok o nákladech řízení (o jednotlivých částech rozsudku jsme psali zde). Tím soud rozhodne, zda má jedna ze stran sporu alespoň z části nárok na náklady soudního řízení.

Náklady řízení se přitom skládají z nákladů právního zastoupení (ty vám náleží pouze v případě, že vás u soudu zastupuje advokát), hotových výdajů (cestovné na soudní jednání a ušlý výdělek za čas strávený na jednání) a dalších nákladů, které musíte v průběhu řízení vynaložit. Jedná se třeba o soudní poplatek za podání žaloby (ten činí většinou 4 či 5 % z hodnoty sporu), náklady na některé důkazy, například za znalecký posudek, který navrhla provést jedna ze stran pro podporu svých tvrzení.

Částka, kterou soud přizná vítězné straně na nákladech právního zastoupení přitom bývá ve většině případů nižší než odměna, kterou jste advokátovi za zastupování zaplatili. Advokáta totiž budete zpravidla platit na základě hodinové sazby (byť to si můžete sjednat jinak), soud tyto náklady ale počítá podle tzv. advokátního tarifu[1], což je vyhláška určující výpočet odměny advokáta za úkony právní služby. Výpočet částky za jednotlivé úkony se většinou odvíjí od hodnoty sporu a částka vypočtená podle úkonů pak nemusí pokrýt to, co jste advokátovi za právní zastoupení zaplatili. Výpočet nákladů právního zastoupení Vám vysvětlíme na jednoduchém příkladu.

Za soudní řízení ve věci žaloby na zaplacení částky ve výši 100.000 Kč při úspěchu ve věci přizná soud žalobci tyto náklady:

Soudní poplatek ve výši 5.000 Kč (který žalobce musel uhradit na začátku řízení).

Náklady řízení za 5 úkonů právních služeb (například za podání předžalobní výzvy, podání žaloby, vyjádření k výzvě soudu, účast na soudním jednání a účast na vyhlášení rozsudku), přičemž za každý z těchto úkonů připadá na nákladech právního zastoupení podle advokátního tarifu částka 5.100 Kč, za účast na soudním jednání náleží odměna ve výši jedné poloviny úkonu ve výši 2.550 Kč. Dohromady vám tak soud v případě plného úspěchu při zastoupení advokátem přizná na nákladech právního zastoupení částku 22.950 Kč. K těmto úkonům soud přizná i tzv. režijní paušál, který představuje paušální odměnu náhradě výdajů na vnitrostátní poštovné, místní hovorné a přepravné, ve výši 300 Kč za každý úkon, tedy 1.500 Kč. Pokud je pak advokát zároveň plátcem DPH, náleží mu z takto vypočtené odměny advokáta a režijních paušálů navíc i DPH.

V případě plného úspěchu by soud přiznal vítězné straně na nákladech právního zastoupení částku 29.585 Kč včetně DPH. S přičtením soudního poplatku by pak soud v případě plného úspěchu přiznal vítězné straně částku 34.585 Kč.

Pokud vy či advokát na soudní jednání musíte cestovat, soud vám taktéž přizná cestovní náklady (spotřebu při cestě autem i například cenu za lístek na vlak). Advokátovi pak náleží i náhrada za promeškaný čas ve výši 100 Kč za každou započatou půlhodinu času stráveného cestou na jednání a z jednání.

Od roku 2025 pak kvůli novele advokátního tarifu vzroste částka za režijní paušál z 300 Kč na 450 Kč za úkol a ze 100 Kč na 150 Kč za každou započatou půlhodinu promeškaného čas. Výpočet tarifní hodnoty ale zůstane stejný.

Částečný úspěch

V případě jen částečného úspěchu ve věci se počítají náklady řízení rozdílně. Pokud Vám soud přiřkne například jen 80.000 Kč z požadovaných 100.000 Kč, nebudou náklady řízení činit 80 % z výše vypočtené částky. Od 80% úspěchu se totiž odečítá 20% neúspěch a vítězná strana má nárok jen na 60 % nákladů řízení. Soud může také rozhodnout, že nárok na náhradu nákladů řízení nemá žádná strana.

[1] Vyhláška č. 177/1996 Sb., vyhláška Ministerstva spravedlnosti o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb (advokátní tarif)

Další články ze série Jdu k soudu:

Jdu k soudu: předvolání k soudnímu jednání

Jdu k soudu: jak to vypadá u soudu a jak se chovat během soudního jednání

Jdu k soudu: proč se soudní jednání koná a jak probíhá

Jdu k soudu: obdržel jsem rozsudek soudu, co teď?

Jdu k soudu: jak se píše žaloba a kolik bude stát?