Jdu k soudu: předvolání k soudnímu jednání

Soud
Soudní jednání
Předvolání

Řada lidí se k soudu za celý život vůbec nedostane, nebo se tak stane pouze ojediněle. Proto může být obdržení předvolání k soudu stresující. Není ale čeho se bát, předvolání Vám přiblížíme právě v tomto krátkém článku.

Co vyčtete z předvolání k soudu?

Předvolání Vám soud zašle v obálce se zeleným pruhem, a to pouze doporučeně. Jedná se o dokument obsahující zejména následující informace:

· v jaké věci se má předvolaný dostavit a zda je předvolán jako žalovaný, žalobce či například svědek;

· datum, čas a místo konání ústního jednání (adresu soudu, číslo jednací síně, případně také poschodí);

· poučení o právech a povinnostech předvolaného a také o následcích nedostavění se (soud může uložit pokutu až 50.000 Kč a v krajních případech může být předvolaný předveden policií);

· u předvolání svědka bývá přiložen taktéž formulář pro určení výše svědečného, tedy náhrady nákladů vzniklých v důsledku předvolání svědka jako například stravné, jízdné či ušlý zisk.

Co když jsem obdržel předvolání na jednání soudu a nemohu se dostavit?

Pokud se z důležitých důvodů nemůžete k jednání dostavit, je nezbytné o tom co nejdříve informovat příslušný soud, sdělit mu důvody a požádat o odročení soudního jednání. Pokud soud shledá důvody za dostatečně opodstatněné, jednání odročí na jiné datum. V případě, že se den a čas jednání kříží s vaší pracovní dobou, má zaměstnavatel zákonnou povinnost vám poskytnout pracovní volno.  

Další články ze série Jdu k soudu:

Jdu k soudu: jak to vypadá u soudu a jak se chovat během soudního jednání

Jdu k soudu: proč se soudní jednání koná a jak probíhá

Jdu k soudu: obdržel jsem rozsudek soudu, co teď?

Jdu k soudu: kolik stojí soudní řízení?

Jdu k soudu: jak se píše žaloba a kolik bude stát?