Nová úprava platebních rozkazů aneb Proč kontrolovat datovou schránku častěji než dříve

Civilní řízení
Novinka
Zajímavost

Co se změnilo a na co si dát pozor

Od 1. 7. 2024 došlo ke změně zákonné úpravy platebních rozkazů. Nejenže lze nyní elektronický platební rozkaz vydat i pro částky vyšší než 1.000.000 Kč, ale platební rozkaz i elektronický platební rozkaz mohou být nově doručeny tzv. fikcí doručení. To znamená, že pokud Vám soud do datové schránky zašle platební rozkaz a do datové schránky se nikdo oprávněný nepřihlásí, považuje se 10. dnem za doručený a počíná běžet 15denní lhůta k podání odporu. Jen v případě, že by fikce doručení měla nastat o víkendu či během svátku, doručeno bude až následující pracovní den.

Pokud byste přitom odpor nepodali včas, stává se platební rozkaz vymahatelným a může být podkladem pro zahájení exekuce. Nedůsledná kontrola datových schránek se tak může draze vymstít. S ohledem na tuto změnu doporučujeme proto důkladnou kontrolu datových schránek i v období dovolených.

Výhody nové úpravy

Změnu v úpravě platebních rozkazů ale můžete využít i ve svůj prospěch. Fikce doručení Vám může pomoci v případě nekontaktních dlužníků s datovými schránkami, kteří si je nevybírají, kdy za dřívější úpravy bylo bez fikce doručení nutné zahájit soudní řízení trvající přinejmenším řadu měsíců.

Možnost podat proti svému dlužníkovi návrh na vydání elektronického platební rozkazu i pro pohledávky vyšší než 1.000.000 Kč je pak výhodná především v případech, které dostatečně vyplývají z dokumentů a mají jednoduchý právní základ. Typicky se vydání elektronického platebního rozkazu hodí na případy, kdy Vám někdo dluží částku z faktury po splatnosti.  

Soudní poplatek za podání návrhu na vydání elektronického platebního rozkazu totiž činí pro částky nad 20.000 Kč jen 4 % z vymáhané částky oproti podání návrhu na vydání platebního rozkazu, respektive žaloby, kdy je soudní poplatek stanoven na 5 % z požadované částky.

Nová právní úprava tedy v určitých ohledech posiluje snadnost a rychlost přístupu k soudní ochraně v případě nekontaktních dlužníků a současně ji i zlevňuje.