Jak na vyčíslení náhrady nákladů řízení?

Náklady řízení
Civilní řízení

Jak vypadá výpočet nákladů řízení? Kolik na nákladech řízení zaplatíte anebo kolik případně můžete vysoudit? A z čeho se vůbec takové náklady řízení skládají? Na to naleznete odpověď ve shrnutí, které jsme pro vás připravili níže.

K vyčíslení nákladů řízení nejčastěji vyzývá soud účastníky řízení před (konečným) rozhodnutím ve věci samé.

Náhrada nákladů řízení se v případě zastoupení advokátem řídí vyhláškou č. 177/1996 Sb., o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb (advokátní tarif) (dále jen „AT“).

Výpočet této odměny pro civilní řízení má několik na sebe navazujících kroků.

Náhrada nákladů za úkony právní služby

1.     Nejdříve je nutné zjistit tzv. tarifní hodnotu (viz ustanovení § 8 AT). Typicky jde o výši peněžitého plnění (v době započetí úkonu, typicky zahájení sporu). V ustanovení § 9 AT jsou poté stanoveny tarifní hodnoty pro případy, kdy nelze hodnotu věci či práva vyjádřit v penězích či jinak zjistit.

2.     Druhým krokem je zjištění tzv. sazby mimosmluvní odměny, která se odvíjí právě z tarifní hodnoty (na jeden úkon). Sazby mimosmluvní odměny jsou stanoveny v ustanovení § 7 AT.

3.     Třetím krokem je stanovení počtu úkonů, které advokát v řízení provedl. Typově se jedná o úkony, které jsou popsány v ustanovení § 11 AT. Nejedná se ovšem o taxativní výčet a je tedy možné požadovat odměnu i za úkony obdobné.

4.     Advokát má dále v souvislosti s každým úkonem právní služby nárok na tzv. paušální náhradu (zahrnuje vnitrostátní poštovné, místní hovorné a přepravné) dle ustanovení § 13 odst. 4 AT. Paušální náhrada přísluší ve výši 300 Kč za úkon, nedohodne-li se advokát s klientem jinak.

5.     V případě, že je advokát plátce DPH, připočítává se rovněž k výsledné částce DPH. V případě, že advokát DPH uplatňuje, musí soudu předložit osvědčení o registraci plátce daně.

Náhrada hotových výdajů, včetně cestovních výdajů

Advokát má dále právo na náhradu tzv. hotových výdajů ve smyslu ustanovení § 13 AT. Jedná se zejména o zaplacené soudní poplatky, znalecké posudky, odborná vyjádření apod.

Mezi hotové výdaje patří dle § 13 odst. 5 AT i náhrada cestovních výdajů. Náhrada cestovních výdajů se řídí příslušnými ustanovení zákoníku práce[1] (na který AT odkazuje) a související vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí[2]. Tato vyhláška, a tedy i sazby náhrad, se aktualizují každý rok k 1. lednu.

Náhrada promeškaného času

Mimo výše uvedeného, má advokát také právo na náhradu tzv. promeškaného času. Náhrada promeškaného času je specifikována v ustanovení § 14 AT.

Je možné ji požadovat mj. za čas strávený na cestě, pokud úkon není prováděn v místě bydliště či sídle advokáta (typicky cesta na soudní jednání a zpět) a za promeškaný čas v důsledku zpoždění zahájení jednání před soudem (či jiným orgánem), je-li delší než 30 minut.

Náhrada ale přísluší i v dalších případech specifikovaných v AT (jednání bylo odročeno bez projednání věci, jednání se nekonalo, aniž by byl advokát vyrozuměn apod. – viz § 14 odst. 2 AT).

Sazby za jednotlivé „typy“ promeškaného času jsou rovněž specifikovány v ustanovení § 14 AT.

Příklad výpočtu náhrady nákladů

Advokát klienta zastupuje ve sporu o zaplacení peněžité částky ve výši 10.000 Kč. Ve věci nejdříve převzal zastoupení klienta a následně zaslal protistraně předžalobní výzvu. Ta zůstala bez reakce a advokát tedy podal žalobu k místně a věcně příslušnému soudu. Na výzvu soudu v zastoupení klienta sepsal vyjádření ve věci a následně se zúčastnil soudního jednání, kam jel svým vozidlem. Advokát není plátcem DPH a může tedy nyní požadovat následující náhradu nákladů.

1.     Za úkony právní služby:

Odměna za jeden úkon právní služby byla dle výpočtu nastíněného výše stanovena na 1.500 Kč (viz § 7 AZ ve spojení s § 8 odst. 1 AT).

Advokát učinil následující úkony:

1.   Převzetí a příprava zastoupení, klasifikace: dle § 11 AT odst. 1 písm. a), počet úkonů: 1

2.   Jednoduchá výzva k plnění, klasifikace: dle § 11 AT odst. 2 písm. h), počet úkonů: 0,5

3.   Podání žaloby, klasifikace: dle § 11 AT odst. 1 písm. d), počet úkonů: 1

4.   Vyjádření na výzvu soudu, klasifikace: dle § 11 AT odst. 1 písm. d), počet úkonů: 1

5.   Účast na jednání soud, klasifikace: dle § 11 AT odst. 1 písm. g), počet úkonů: 1

Celkový počet úkonů: 4,5

Advokátovi tedy náleží náhrada nákladů ve výši 6.750 Kč (1.500 Kč x 4,5).

Za každý úkon právní služby může rovněž požadovat paušální náhradu ve výši 1.500 Kč (300 Kč x 5).[3]

Celkem tedy může požadovat 8.250 Kč, jako náhradu za úkony právní služby.

2.     Za hotové výdaje:

Advokát cestoval na soudní jednání osobním vozidlem, a to v celkové délce trasy 100 km. Advokát soudu rovněž musí předložit technický průkaz vozidla, ze kterého je zjevná spotřeba vozidla. Cestovní náhrady jsou vypočítané dle § 157 a násl. zákoníku práce a příslušné vyhlášky pro daný rok.

Užité vozidlo: Škoda Octavia SLX

Kombinovaná spotřeba na 100 km dle TP: 8,4 litru

Sazba amortizace vozidla za 1 km: 5,60 Kč

Průměrná cena paliva v daném kalendářním roce: 38,20 Kč

Výše cestovného: 881 Kč

Jako náhradu cestovních nákladů může tedy požadovat celkem částku 881 Kč (amortizace vozidla ve výši 100 (km) x 5,60 Kč a spotřeba paliva ve výši 8,4 (l) x 38,20 Kč).

Advokát dále za klienta zaplatil soudní poplatek ve výši 1.000 Kč. Výše soudního poplatku se odvíjí od žalované částky a je stanovena v sazebníku soudních poplatků.

Celkem tedy může požadovat částku 1.881 Kč, jako náhradu za hotové výdaje.

3.     Za promeškaný čas

Advokát je rovněž oprávněn požadovat náhradu za promeškaný čas strávený na cestě (viz výše cesta k soudu a zpět), a to 100 Kč za každou započatou půlhodinu ve smyslu § 14 odst. 1 a) a 3) AT. Cesta advokátovi zabrala 2 h.

Celkem tedy může požadovat 400 Kč (4 x 100 Kč), jako náhradu za promeškaný čas.

Celková výše nákladů ve výše popsaném vzorovém případu je tedy 10.531 Kč, a skládá se z částky:

1.     8.250 Kč, jako náhrady za úkony právní služby;

2.     1.881 Kč, jako náhrady za hotové výdaje;

3.     400 Kč, jako náhrady za promeškaný čas.

[1] Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, ustanovení § 157 a násl.

[2] Vyhláška č. 398/2023 Sb., o změně sazby základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení průměrné ceny pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad pro rok 2024.

[3] Pro výpočet paušální náhrady se i úkony dle § 11 odst. 2 (které se jinak nazývají jako „půl úkony“ a za které náleží odměna ve výši ½ mimosmluvní odměny) berou jako úkony celé.